Πρόκειται για ένα από τα διαμάντια του Νοτιοανατολικού Αιγαίου που το όνομά του έχει “άρωμα Πόλης” ενώ η εικόνα του αέρα Δωδεκανήσων…
Στα δυτικά της Ρόδου από όπου και συνδέεται καθημερινά, συναντά κανείς τη Χάλκη, το νησί που έχει ανακηρυχθεί ως “Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων, όμως τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλος και ο αριθμός των επισκεπτών της τρίτης ηλικίας που αναζητούν στην Χάλκη την τόσο πολύτιμη ηρεμία που αντανακλά ο τόπος σε κάθε βήμα τους βήμα.
Παίρνει το όνομα Χάλκη από τη φοινικική λέξη “κάρκι” ή “κάλχι” που σημαίνει “πορφύρα”, το υπέροχο όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού κατά τα αρχαία χρόνια και το οποίο εμπορεύονταν οι φοίνικες. Κατά μια δεύτερη εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα.
Στα νοτιοανατολικά του νησιού στον όρμο του Ημποριού, ο ομώνυμος αμφιθεατρικός οικισμός με τις νεοκλασικές κατοικίες, φανερώνει το μεγαλείο του νησιού μιας άλλης εποχής, που σίγουρα δεν φτάνει στους πρώτους κατοίκους του που ήταν οι Τιτάνες, μα χάνεται κάπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στην μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η Χάλκη με την άνθιση του εμπορίου και ιδιαίτερα με την σπογγοκαλλιέργια.
Ο επιβλητικός πέτρινος Πύργος του Ρολογιού δίπλα στο νεοκλασικό κτήριο του δημαρχείου μα και τα πολύχρωμα πανέμορφα σπίτια με τα χοχλάκια (ντόπια βοτσαλωτά μωσαϊκά δάπεδα), καλωσορίζουν τον επισκέπτη με το που θα μπει το πλοίο στο λιμάνι, ενώ οι αναστυλωμένοι ανεμόμυλοι στα αριστερά του λιμανιού, αν και δεν λειτουργούν στις μέρες μας, χαρίζουν μια διαφορετική νότα ομορφιάς στην κορυφογραμμή του νησιού.
Ανεβείτε την πλαγιά του λόφου στο Χωρίο, τον εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού που κατοικήθηκε μέχρι το 1870 και περπατήστε στο Κάστρο των Ιπποτών που στέκει εκεί από τον 14ο αιώνα, τότε που οι ιππότες του τάγματος του Αγ. Ιωάννη κατέλαβαν το νησί. Επισκεφτείτε τα πάμπολλα εκκλησάκια και μοναστήρια του νησιού όπως αυτό του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στον λόφο του Αγ. Ονουφρίου και σαν κουραστείτε από τα ενδότερά του, αράξτε σε μια από τις υπέροχες παραλίες του νησιού. Άμμος ή βότσαλο, είναι η δική σας επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαστείτε από τη διαύγεια, την καθαρότητα αλλά και τη “ζεστασιά” του νερού που θα σας αγκαλιάσει τόσο ευχάριστα όσο δεν μπορείτε ποτέ να φανταστείτε…