Βρίσκεται κοντά στην Αργολική χερσόνησο, μόλις 1,3 του μιλίου από την Κόστα και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ο λόγος για τις Σπέτσες, ένα υπέροχο νησί με ευχάριστους ανθρώπους και πανέμορφα τοπία σε κάθε γωνιά του.
Η ιστορία των Σπετσών μεγάλη, ξεκινά από την αρχαιότητα με την ονομασία Πυτιούσα ή Πυτιόνησος, όνομα που χρησιμοποιήθηκε για 3000 περίπου χρόνια μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, και φτάνει στο σήμερα, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά που κορυφώνεται κυρίως στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μιας και το νησί έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την περίοδο 1821-1832.
Οι Σπετσιώτες ήταν αυτοί που ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της Επανάστασης την 2η και 3η Απριλίου του 1821 με μια μεγάλη τελετή και κανονιοβολισμούς, ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο σπετσιώτικος στόλος, παίρνοντας μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών όπως αυτή της Αρμάτας.
Η ιστορική αυτή ναυμαχία δε, γιορτάζεται στις μέρες μας με ένα υπέροχο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει.
Στο μεγάλο αυτό φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις, ενώ οι εκδηλώσεις κλιμακώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών και την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας καθώς και ρίψη πυροτεχνημάτων μπροστά στο νέο λιμάνι του νησιού.
Όμως, παρά τη σημαντική συνεισφορά του στα χρόνια της Επανάστασης, έρχεται η στιγμή που το νησί επισκιάζεται από την οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας και αρχίζει να παρακμάζει, ευτυχώς όχι για πολύ. Στις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζει η αλλαγή καθώς και η μεταμόρφωσή του σε θέρετρο της αφρόκρεμας της αθηναϊκής κοινωνίας. Χτίζεται το πρώτο ξενοδοχείο σε γαλλικά πρότυπα και το πρώτο υδραγωγείο του νησιού, ενώ ταυτόχρονα πευκοφυτεύεται και ξεκινά η λειτουργία της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, η οποία πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού, όντας ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων.
Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σήμερα, στις Σπέτσες με τα υπέροχα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τις άμαξες με τα άλογα, τα κανόνια που κάποτε προστάτευαν το νησί και γενικά την ηρεμία του τόπου όπου σε αντίθεση με τη ζωντάνια των ντόπιων, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο παζλ που πραγματικά μοιάζει αναλλοίωτο στον χρόνο.
Ταξιδεύουμε στο ομορφότερο φιόρδ των Βαλκανίων, το εκπληκτικό Κότορ
Σίγουρα ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό για να αφομοιωθούν όλες οι ομορφιές των Σπετσών, όμως είναι υπέρ αρκετό για να πάρει κανείς μια κοσμοπολίτικη γεύση γεμάτη μαγεία. Ξεκινήστε με πρωινό σε ένα από τα πολλά καφέ της Ντάπιας με τα υπέροχα ψηφιδωτά, και πάρτε τον δρόμο προς το παλιό λιμάνι περνώντας στο εσωτερικό του νησιού με τα ατελείωτα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη και τα εστιατόρια με την παραδοσιακή κουζίνα. Επισκεφτείτε το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας που λειτουργεί ως μουσείο και φτάστε στο παλιό λιμάνι και στα καρνάγια για γλυκό και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Και βέβαια αυτό το μέρος κρατήστε το στο μυαλό σας, γιατί όταν πέσει το σκοτάδι θα ξαναγυρίσετε μιας και πρόκειται για το μέρος με την πιο έντονη βραδινή ζωή του νησιού.
Επισκεφτείτε μια από τις υπέροχες ατελείωτες αμμουδερές παραλίες που καθεμία φέρει το δικό της χρώμα μα και το δικό της άρωμα, στηρίζοντας έτσι με τον τρόπο τους την ονομασία του νησιού που προέρχεται από το “Ίζόλα ντι Σπέτζια”, χαρακτηρισμός που πήρε από τους Ενετούς και σημαίνει”νησί των αρωμάτων”, και πριν η μέρα δώσει τη σκυτάλη της στη νύχτα κάντε την περατζάδα σας στον παραλιακό δρόμο που ενώνει τα δύο λιμάνια, το παλιό με το καινούριο, σημείο συνάντησης ντόπιων και μη. Και αν είστε κουρασμένοι ανεβείτε σε μια άμαξα και χαρείτε την ομορφιά των Σπετσών με έναν άλλο αέρα.
Μα σαν πέσει το σκοτάδι αφεθείτε στη μαγεία της βραδινής ζωής του νησιού με επιλογές για όλα τα γούστα, που κρατά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες…
Δείτε εδώ… Τσούργιακας, το σημείο που ξεκίνησε η ζωή της Ευρώπης
Ένα πολύ όμορφο νησάκι !