Ταξιδεύοντας με φουσκωτό στα γαλαζοπράσινα φιόρδ της λίμνης Κρεμαστών και στα στενά του Αχελώου
Πρόκειται ίσως για το πιο διάσημο ποτάμι της αρχαιότητας, το οποίο μάλιστα είναι και το δεύτερο ποτάμι σε μήκος στην Ελλάδα.
Η αρχαία ονομασία του ποταμού πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, πιθανότατα από τη λευκή λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του ή από το λευκό χρώμα της αφρισμένης επιφάνειάς του κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ή κατά μια δεύτερη εκτίμηση του Ήλιου και της Γης, ο Αχελώος, υπήρξε ο πρωτότοκος αδερφός τριών χιλιάδων αδελφών-ποταμών, Θεός των ομώνυμων ποταμών της Ακαρνανίας, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.
Και μπορεί κατά τη μυθολογία να έπαιρνε τη μορφή ταύρου, φιδιού με κεφάλι ανθρώπου ή ταύρου με κεφάλι ανθρώπου και οι περιπέτειες του να αποτυπώθηκαν σε πολλά αττικά αγγεία του 6ου και του 5ου αιώνα π.Χ., όμως θεωρώ πως η εικόνα που παρουσιάζει στις μέρες μας είναι από μόνη της ικανή ώστε να υποστηρίξει τη φήμη του Θεού Αχελώου για τους άπειρους έρωτες που του είχαν αποδοθεί στο παρελθόν.
Ταξιδεύοντας σε 4 άγνωστα αλλά υπέροχα μέρη των Βαλκανίων
Μια βαρκάδα λοιπόν στα διάσημα πεντακάθαρα νερά του υπήρξε η αφορμή για να γνωρίσουμε τα υπέροχα φιόρδ του και να αγαπήσουμε και εμείς τον υπέροχο Θεό Αχελώο, φτάνοντας βέβαια μέχρι το μέρος που μας επέτρεπε η χαμηλή στάθμη των νερών του, λόγω της εποχής.
Με αφετηρία τη γέφυρα της Τατάρνας, ξεκινάμε τη βαρκάδα μας, στα πλαίσια της δωρεάν περιήγησης στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, μιας πρωτοβουλίας των γύρω δήμων και της Περιφέρειας της Δυτικής και της Στερεάς Ελλάδας.
Για πάνω από μια ώρα λοιπόν, πλέουμε στα άλλοτε γαλανά και άλλοτε καταπράσινα νερά της λίμνης Κρεμαστών, σε μια πορεία προς τις εκβολές του Αχελώου, θαυμάζοντας τη μεγαλειότητα της φύσης και τα υπέροχα φιόρδ της λίμνης, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που συμπληρώνουν την ανεκτίμητη αυτή εμπειρία.
Βρισκόμαστε λοιπόν στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν αποφασίστηκε η αξιοποίηση των υδάτων του Αχελώου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Φράγμα των Κρεμαστών, ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, απαίτησε την εκκένωση 15 χωριών και οικισμών, ενώ στους κόλπους του, εκτός από τον Αχελώο, δέχτηκε τα νερά του Αγραφιώτη, του Ταυρωπού και του Τρικεριώτη.
Πλησιάζοντας στις εκβολές του Αχελώου, μπορούσαμε άνετα να κατανοήσουμε τη χαμηλή στάθμη των υδάτων, από το γυμνό τελείωμα των τοιχωμάτων, που σε φυσιολογικά πλαίσια οριοθετούνται από τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την επιφάνεια. Στα ήρεμα νερά του Αχελώου με το έντονο γαλάζιο χρώμα, ξεδιψούσαν αμέτρητα αγριοκάτσικα, ενώ το επιβλητικό νησί πλέον του Αγίου Νικολάου με το κάστρο του Κάρολου Τόκκου στην κορυφή του, ήταν και αυτό που έκλεψε όλες τις εντυπώσεις.
Η βαρκάδα μας φυσικά δεν θα μπορούσε να φτάσει έως τις πηγές του Αχελώου, όμως η εμπειρία της πλεύσης στα εντυπωσιακά φιόρδ της λίμνης, ήταν πραγματικά η καλύτερη στιγμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην υπέροχων γη των Ευρυτάνων.
Δείτε εδώ το υπέροχο Κερασοχώρι και το επιβλητικό Καυκί