Σύμφωνα με τον μύθο, ένα ψαράς ο Βαρς (Warsz) ερωτεύτηκε τη Σάβα (Sawa), μια γοργόνα που ζούσε στον ποταμό Βίστουλα. Από την ένωσή τους ιδρύθηκε η σημερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας η Βαρσοβία (Warsz-awa).
Βρισκόμαστε λοιπόν στην Βαρσοβία, την πολωνική πρωτεύουσα που κατάφερε να αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ για το “αρχιτεκτονικό” της θαύμα και να κερδίσει μια θέση στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την Παλιά αναστηλωμένη Πόλη της, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…
Θα ξεκινήσουμε από τον 17ο με 18ο αιώνα, όταν η πόλη βρισκόταν στο απόγειο της αίγλης της, ως έδρα του Βασιλείου της Πολωνίας. Τα υπέρλαμπρα παλάτια της εποχής, τα λουτρά, τα αγάλματα, τα μνημεία και όλα όσα με τόσο κόπο και τόση υπερηφάνεια δημιουργήθηκαν τότε, θα παραμείνουν ανέπαφα για αρκετά χρόνια…
Για να καταλήξουμε στα δραματικά γεγονότα του 1944, με τις εξεγέρσεις και τις μάχες των κατοίκων της Βαρσοβίας κατά του ναζισμού, αλλά και τη συντριπτική τους ήττα, που φέρουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών και την ισοπέδωση ολόκληρης της πόλης.
Η βομβαρδισμένη πόλη – φάντασμα Βαρσοβία, καταστρέφεται σχεδόν στο 90% της, όμως η αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Τα νέα κτήρια, τα παλάτια και όλο το ιστορικό τους κέντρο, ξαναχτίζεται κομμάτι – κομμάτι, πιστό αντίγραφο στα κτήρια του παρελθόντος, με τη βοήθεια προπολεμικών φωτογραφιών και πινάκων. Τα υπέροχα παστέλ χρώματα τους, ζωγραφίζουν τις μπαρόκ προσόψεις τους τόσο πιστά στα παλιά, ώστε το αποτέλεσμα αφήνει άναυδους τους επισκέπτες, χωρίς να μπορούν να πιστέψουν πως η ηλικία των κτηρίων είναι μονάχα μερικών δεκαετιών και όχι αιώνων.
Η περίφημη Stare Miasto, στη δυτική όχθη του Βιστούλα, κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη με τα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα μουσεία, τα παλάτια αλλά και τα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μεταδίδουν τον παλμό του τότε, με τον πιο πιστό τρόπο. Η εντυπωσιακή πλατεία Plac Zamkowy, που αποτελούσε παλιά την είσοδο στην πόλη, φιλοξενεί το Zamek Krolewski, το Βασιλικό Κάστρο με την κοκκινωπή του πρόσοψη, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Βαρσοβίας, ανοικοδομημένο κατά το 18ο αιώνα, όπου φιλοξενούσε τους Πολωνούς βασιλιάδες. Το παλάτι, ξαναχτίστηκε με τεράστιο κόστος τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Εκεί δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου, το Κοινοβούλιο η χρυσοποίκιλτη Αίθουσα των Συνεδριάσεων, ενώ το διπλανό παλάτι με τη χάλκινη οροφή, αποτέλεσε την κατοικία του πρίγκιπα Józef Poniatowski.
Όμως η αίγλη της Stare Miasto, έρχεται να συμπληρωθεί με τη γαλήνη και την ηρεμία της Nowe Miasto, της Νέας Πόλης, με τις ρίζες στον 14ο αιώνα και την παράλληλη πορεία ανοικοδόμησης. Η Rynek Nowego Miasto, η κεντρική πλατεία της και οι ατελείωτες ιστορικές εκκλησίες που ξεπροβάλλουν παντού στην περιοχή, έχουν έναν ξεχωριστό αέρα που πάει τον επισκέπτη πιο βαθιά στο παρελθόν, κάνοντας ακόμα πιο έντονες τις αντιθέσεις της πόλης.
Πατήστε εδώ για να δείτε την ωραιότερη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης
Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Βαρσοβίας είναι το μπαρόκ παλάτι της Wilanow με τους καταπληκτικούς κήπους γαλλικού στυλ, το Μουσείο της Εξέγερσης αφιερωμένο στην επανάσταση ενάντια στους ναζί, το Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος φόρο τιμής στον αστρονόμο και μοναχό Νικόλαο Κοπέρνικο, το άγαλμα της Γοργόνας στην κεντρική πλατεία και η σήμα κατατεθέν της Κολόνα του Ζίγκμουντ, η Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος με τους χαρακτηριστικούς λευκούς δίδυμους πύργους της, και η γοτθική Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας.
Όμως υπάρχουν μνημεία πιο ‘άσημα”, μα με το ίδιο μεράκι καμωμένα, και με μια μακρά ιστορία…
Adam Bernard Mickiewicz
Αφιερωμένο στον μεγαλύτερο ρομαντικό – δραματικό ποιητή της Πολωνίας, το νεοκλασικό αυτό μνημείο, κατασκευασμένο μεταξύ του 1897-1898 από τον Πολωνό γλύπτη Cyprian Godebski, βρίσκεται στην οδό Krakowskie Przedmieście.
Ο Adam Bernard Mickiewicz θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σλαβικούς και Ευρωπαίους ποιητές, ενώ το άγαλμά του, σχεδιασμένο στην Ιταλία, αποκαλύφθηκε κατά την 100ή επέτειο από την γέννηση του ποιητή (24 Δεκεμβρίου 1798).
Όμως, όπως όλα στην Πολωνική πρωτεύουσα, καταστράφηκε από τους Ναζί το 1944, ενώ μέρη από το σώμα του μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο, οι Πολωνοί στρατιώτες βρήκαν το κεφάλι του και διάφορα άλλα τμήματα του αγάλματος στο Αμβούργο.
Μα το μνημείο παρουσιάστηκε εκ νέου το 1950, πιστό αντίγραφο του πρώτου, από τον γλύπτη Jan Szczepkowski. Ο ποιητής ήταν θαμμένος αρχικά στο Παρίσι, όμως το σώμα του βρίσκεται τώρα στον Καθεδρικό Ναό Wawel της Κρακοβίας.
Εκκλησία του τιμίου Σταυρού
Μέσα σε αυτή τη μικρή μα τόσο εντυπωσιακή εκκλησία, φυλάσσεται η καρδιά του Πολωνού συνθέτη Σοπέν, έπειτα από παράκληση του ιδίου λίγο πριν το θάνατό του, μιας και γνώριζε ότι το σώμα του δεν θα έφευγε ποτέ από τη Γαλλία. Η μεγάλη του αδερφή Ludwika ήταν αυτή που πήρε την καρδιά του συνθέτη μέσα σε βάζο με αλκοόλ το 1950 και τη μετέφερε στην Πολωνία, δίπλα από το μέρος που διέμενε ο συνθέτης, από όπου και του πέταξαν το πιάνο του από το παράθυρο.
Ο ίδιος ο ναός, κατασκευασμένος κατά τον 15ο αιώνα και ανακατασκευασμένος το 1615 από τον Paweł Zembrzuski θεωρούνταν μια από τις κυριότερες εκκλησίες στο νότιο προάστιο της πόλης. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944, οι Γερμανοί πυροδότησαν δύο μεγάλες μεταλλικές νάρκες Γολιάθ καταστρέφοντας την πρόσοψή, την κάμαρα και τους πλευρικούς βωμούς, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα ο ναός ανατινάχτηκε ολοκληρωτικά.
Πατήστε εδώ για να δείτε την πιο παραμυθένια πόλη της Βαλτικής
Προεδρικό Μέγαρο
Κατά το παρελθόν αποτελούσε το παλάτι του Υπουργικού συμβουλίου, ενώ μόλις το 1995 έγινε η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας. Χτίστηκε μεταξύ του 1643 και 1655, ενώ κατά τον 18ο αιώνα διευρύνθηκε επανειλημμένα, προσδίδοντας μια νεώτερη μπαρόκ διακόσμηση.
Μπροστά από το Μέγαρο βρίσκεται από το 1961 το μνημείο του Πολωνού πρίγκηπα Józef Poniatowski, μιας και το πρωτότυπο καταστράφηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πολωνός πρίγκιπας, ήταν ένας μεγάλος ήρωας- στρατιωτικός του μύθου του Ναπολέοντα. Υπήρξε αυτός που οδήγησε το πολωνικό σώμα κατά τη Ρωσική εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1812, ενώ κατά τη Μάχη της Λειψίας (16-19 Οκτωβρίου 1813) έγινε στρατάρχης της Γαλλίας. Την τελευταία ημέρα της μάχης τραυματίστηκε και πέθανε σε μια προσπάθειά του να διασχίσει τον ποταμό Έλστερ με το άλογό του.
Μέγαρο Πολιτισμού κι Επιστήμης
Πρόκειται ίσως για το πιο αμφιλεγόμενης αισθητικής οικοδόμημα 42 ορόφων, το οποίο, κατά τη δεκαετία του ’50, χάρισε στην πόλη ο Στάλιν. Είναι ορατό από κάθε γωνιά της πόλης, μιας και το ύψος του φτάνει τα 231 μέτρα. Είναι το κτήριο, το οποίο οι ντόπιοι υποτιμητικά αποκαλούν “τούρτα”, ενώ το κολοσσιαίο αυτό μνημείο, “αγαπούν” να μισούν. Ανεβείτε στο παρατηρητήριο του 30ου ορόφου και χαζέψτε την πόλη από ύψος 115 μέτρων.
Περιηγηθείτε λοιπόν στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης, στις γκαλερί, στα φιλόξενα καφέ και εστιατόρια με τις υπέροχες σπεσιαλιτέ της πολωνικής κουζίνας, και σε όλα αυτά τα υπέροχα μνημεία που μπορεί να μετρούν μονάχα μερικές δεκαετίες, μα παρουσιάζουν μια μακρά ιστορία, και αισθανθείτε τον έντονο παλμό της Πολωνίας μέσα από τους ζεστούς και “πονεμένους” ανθρώπους της.