Το άγνωστο νησί της Μεσσηνίας με τα “θαμμένα” μυστικά
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου υπάρχει ένα μικρό νησί που φιγουράρει σχεδόν σε όλα τα site που διαφημίζουν τη Μεσσηνία και κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για την τόσο όμορφη και ιδιαίτερη τοποθεσία. Το όνομά του μάλιστα είναι τόσο περίεργο, όσο και τα μυστικά που κρύβει στα εδάφη του.
Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Πύλο και πολλοί είναι αυτοί που το αποκαλούν Φανάρι, λόγω του φάρου που υπάρχει από το 1873 στη νότια άκρη του και φωτίζει τις νυχτερινές διαδρομές των πλοίων της γύρω περιοχής. Όμως το πραγματικό του όνομα είναι Τσιχλί Μπαμπά και πολλοί το αναγνωρίζουν από τη χαρακτηριστική πολυφωτογραφημένη κάθετη τρύπα στη μέση της νησίδας, όπου σύμφωνα πάντα με την παράδοση, εάν μια έγκυος γυναίκα περάσει μέσα από αυτή, θα αποκτήσει αγόρι.
Ακριβώς δίπλα στην κάθετη αυτή τρύπα, στα ανατολικά του νησιού, υπάρχει μια μικρή προβλήτα από την οποία μπορεί κανείς να σκαρφαλώσει στα ενδότερα του Τσιχλί Μπαμπά και να αφουγκραστεί την ιστορία που θα του μαρτυρήσει το απαλό θαλασσινό αεράκι για το ίδιο το μέρος, καθώς επίσης και να μάθει για τα μυστικά που χρόνια τώρα είναι θαμμένα στο έδαφός της.
Ο σημαντικότερος μάρτυρας όλων των μυστικών είναι αφιερωμένος στους Γάλλους πεσόντες της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου που έλαβε χώρα στην περιοχή τον Οκτώβριο του 1827. Το υπέροχο μνημείο λοιπόν της Γαλλικής Κυβέρνησης που στήθηκε το 1890, θυμίζει σε όλους τα γεγονότα που συνέβησαν τότε και που με τη σειρά τους οδήγησαν στην ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους
Στο Τσιχλί Μπαμπά βρίσκεται θαμμένο και το ταριχευμένο σώμα του Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος πέθανε στο Ναύπλιο στις 7 Σεπτεμβρίου του 1827. Η σορός του διατηρήθηκε επί πέντε ολόκληρα χρόνια σε ένα βαρέλι με ρούμι στη Μονή Αγίου Νικολάου Σπετσών, όπου το 1832 παρελήφθη από το Γαλλικό Ναυτικό και ενταφιάστηκε στο Τσιχλί Μπαμπά μαζί με τους Γάλλους πεσόντες της ναυμαχίας.
Όσο για τη θέα από την κορυφή του νησιού, είναι απλά μοναδική. Όλος ο κόλπος του Ναυαρίνου, απλώνεται μπροστά στα πόδια σου, γαλήνιος και καταγάλανος, ενώ η Πύλος και το Νιόκαστρο φαντάζουν τόσο κοντά, μα ταυτόχρονα τόσο μακρινά, όσο ακριβώς και τα γεγονότα του παρελθόντος, αρκεί να χρησιμοποιήσει κανείς τη φαντασία του και να τα ζωντανέψει εμπρός του…