Πηγές Αγίας Βαρβάρας… μια αληθινή όαση στην Πόλη των Νερών
Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Δράμας και αξίζει να αναφέρουμε πως έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Μάλιστα, η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου.
Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται στην καρδιά της Δράμας, της πόλης που δικαίως φέρει την ονομασία “Πόλη των Νερών”, ενώ οφείλουν την ονομασία τους στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί.
Πρόκειται για έναν μαγικό υδροβιότοπο περίπου 60 στρεμμάτων, γεμάτο πλατάνια, μονοπάτια, λιμνούλες, ξύλινα γεφυράκια και πολλών ειδών ζώα όπως πάπιες, χήνες, και πανέμορφους κύκνους, που συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της πόλης.
Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί μάλιστα και το πρώτο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών για την οροσειρά της Ροδόπης, ενώ έξω από αυτό δεσπόζει η περίφημη καπναποθήκη Σπίρερ, που συνδέεται άμεσα με την χρυσή εποχή του καπνού και την ιστορία της πόλης της Δράμας, η οποία μετά το 1870 γνώρισε μεγάλη άνθηση με την παραγωγή και το εμπόριο του καπνού, που αύξησαν σημαντικά τον πληθυσμό και την εμπορική της κίνηση.
Στις μέρες μας βέβαια, αν και θεωρείται διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις πιο ξακουστές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, μα και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατά της.
Πολύ κοντά στην πόλη της Δράμας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια του κόσμου… πατήστε εδώ για να μάθετε τα πάντα για αυτό...
Μέσα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας διακρίνει κανείς τα θεμέλια ενός κτίσματος, όπου σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας. Η παράδοση αναφέρει πως επί Οθωμανικής κατοχής, όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να γκρεμίσουν τον ναό ώστε να κατασκευάσουν στη θέση του ένα τζαμί, η εκκλησία καλύφθηκε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και έτσι σώθηκε.
Οι Δραμινοί λοιπόν σε ανάμνηση του θαύματος αυτού, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε αυτοσχέδια καραβάκια και τα ρίχνουν στα ήρεμα νερά της λίμνης, δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.
Επιπλέον, στα νερά της λίμνης γίνεται κάθε χρόνο η ρίψη του Σταυρού την ημέρα των Φώτων. Παλαιότερα, μέχρι και τη δεκαετία του 50, οι μπαχτσεβάνηδες (κηπουροί) και οι καραγωγείς της Δράμας παρακολουθούσαν την τελετή έφιπποι μέσα στα νερά και μετά την κατάδυση του Σταυρού έτρεχαν στους δρόμους της πόλης.
Εικόνες παραμυθιού λοιπόν μέσα στην πόλη των αστείρευτων νερών, με τη φύση να δίνει τον καλύτερο της εαυτό, στην προσπάθειά της να γοητεύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Από μια απλή βόλτα μέχρι και διεθνής εκδηλώσεις, οι Πηγές της Αγίας Βαρβάρας πάντως, αποτελούν την πιο ειδυλλιακή τοποθεσία που μπορεί κανείς να φανταστεί… για μικρούς και μεγάλους.
Δείτε εδώ… την “κορυφαία” παραλία του Ιονίου που συγκαταλέγεται στις ομορφότερες του κόσμου…