Υπάρχουν φορές που η ονομασία ενός τόπου σε προϊδεάζει για αυτό που πρόκειται να αντικρίσεις. Όμως σαν βρεθείς στον Κότρωνα, θα εκπλαγείς από την ομορφιά της μορφολογίας του εδάφους που χαρακτηρίζει τον μοναδικό αυτό τόπο της Ανατολικής Μάνης.
Τα μυτερά βράχια και οι πέτρες, συνθέτουν ένα μοναδικό ξερό τοπίο, όπως αυτό αρμόζει στον χαρακτήρα και στην ταυτότητα του πιο υπέροχου άνυδρου τόπου σε ολόκληρη την Ελλάδα…
Ο Κότρωνας λοιπόν αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της Ανατολικής Μάνης, καθώς και υπόδειγμα της παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, ενώ είναι χτισμένος στον μυχό ενός ήρεμου όρμου. Απέχει 41 χιλιόμετρα από το Γύθειο και 87 από τη Σπάρτη.
Προφυλαγμένος από τον βοριά, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των ντόπιων για κολύμπι και όχι μόνο.
Η μικρή προβλήτα στα δεξιά της αμμουδερής παραλίας φιλοξενεί όλων των ειδών τα αλιευτικά σκάφη, ενώ στην παραλία βρίσκεται επίσης και ο ανδριάντας του μακεδονομάχου ήρωα, Ιωάννη Δεμέστιχα, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως καπετάν Νικηφόρος.
Στον όρμο του Κότρωνα τοποθετείται η αρχαία πόλη Τευθρώνη, όπου σύμφωνα με τον Παυσανία οικιστής της υπήρξε ο Τεύθραντας ο Αθηναίος. Η Τευθρώνη είχε επεκταθεί από τη σημερινή Ζούδα μέχρι τη Γονέα και είχε δύο ακροπόλεις, μια στη χερσονησίδα Σκοπά και μια στο κάστρο των Λουκάδικων. Μάλιστα, πολλά είναι τα ευρήματα και τα ερείπια που έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες στη νησίδα Σκοπά.
Ο Κότρωνας λοιπόν συνδέεται με τη νησίδα Σκοπά, με χερσόνησο μήκους 300 μ. Η υπέροχη διπλή παραλία που δημιουργείται στην ένωση του νησιού με την ξηρά, γεμάτη από μεγάλα σκουρόχρωμα βότσαλα, χάνεται σε περιόδους κακοκαιρίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργώντας την ψευδάισθηση πως η χερσόνησος είναι ένα κανονικό νησάκι σε απόσταση αναπνοής από την ξηρά.
Η κατοίκησή της τοποθετείται πριν από το 2.000 π.Χ. ενώ κομμάτια της αρχαίας πόλης βρίσκονται διάσπαρτα πάνω της. Εκεί βρίσκεται επίσης ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος χτίστηκε πάνω στον αρχαίο ναό της Ισσώριας Άρτεμης, θεότητα η οποία λατρεύτηκε στον Κότρωνα και στην Σπάρτη. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Τευθρώνη αποτελούσε μια από τις 18 πόλεις του Κοινού των Ελευθερολακώνων, η οποία βυθίστηκε στο νερό με τον μεγάλο σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ..
Η μοναδική φυσική εικόνα του Κότρωνα με τα ψηλόλιγνα κυπαρίσσια, τις ελιές, τις συκιές και τις πορτοκαλιές ανάμεσα στους πετρόχτιστους Μανιάτικους πύργους, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εικόνα ολόκληρης της Ανατολικής Μάνης με την πιο ιδιαίτερη ταυτότητα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο…
Διαβάστε εδώ… για τον Μέζαπο, το θρυλικό ψαροχώρι της Μάνης που έγινε γνωστό από έναν “Μονόφθαλμο” πειρατή…