Στο Βαθύ της Ιθάκης βρίσκεται ένα μικρό κατάφυτο από πεύκα νησάκι με ιδιαίτερο σχήμα, το οποίο με μεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κεντρικού λιμανιού του νησιού.
Φέρει την ονομασία Λαζαρέτο, προερχόμενο από την ιταλική λέξη “lazzare`tto” και σημαίνει λοιμοκαθαρτήριο. Και αυτό, γιατί το νησάκι επί ενετικής κυριαρχίας είχε αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Μάλιστα, όλα τα πλοία που προσέγγιζαν το Βαθύ, παρέμεναν σε καραντίνα για 40 ολόκληρες ημέρες προτού τους δοθεί η άδεια να προσεγγίσουν το λιμάνι.
Κατά το έτος 1817, όταν τα Επτάνησα βρίσκονταν υπό την κατοχή των Βρετανών, κατασκευάστηκε στο νησάκι ένα διώροφο κτήριο το οποίο μάλιστα κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνειά του. Το σκοτεινό ορθογώνιο κτίσμα με την τόσο αποκρουστική όψη χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για σχεδόν έναν αιώνα, ενώ το 1953 υπέστη σοβαρές ζημιές από τους φονικούς σεισμούς του Αυγούστου με τον μέγιστο σεισμό να φτάνει τους 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Έπειτα από αυτό κατεδαφίστηκε. Το μοναδικό κτίσμα ωστόσο που διασώθηκε ήταν το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα το οποίο υπολογίζεται πως ιδρύθηκε κατά το έτος 1668.
Στις μέρες μας το ήσυχο αυτό εκκλησάκι αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ιονίου μιας και στον μικρό του περίβολο τελούνται αρκετοί γάμοι από ζευγάρια που αναζητούν τη διαφορετικότητα για την τόσο ξεχωριστή ημέρα της ζωής τους.
Καλοκαιρινές διακοπές στο Κιόνι, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας…
Λα δεν έχει μόνο η Ιθάκη. Πολλά νησιά π.χ. η Κέρκυρα είχαν χώρους συνήθως νησάκια μει την ονομασία Λαζαρέτο, προερχόμενο από την ιταλική λέξη “lazzare`tto” και σημαίνει λοιμοκαθαρτήριο. Οι επιβάτες των πλοίων
που προσέγγιζαν ς αποβιβάζονταν και ¨φιλοξενούνταν” σε καραντίνα για 40 ολόκληρες ημέρες προτού τους δοθεί η άδεια να περάσουν στο εσωτερικό.