Μπορεί το καλοκαίρι να κρατάει τα ηνία στο θέμα των διακοπών, όμως εάν τύχει ποτέ να πάτε διακοπές το Φθινόπωρο, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα αναθεωρήστε ορισμένα πράγματα.
Θα ανακαλύψετε λοιπόν πως η θάλασσα είναι πιο ζεστή και πως ο ήλιος δεν είναι και τόσο βλαβερός, επομένως θα περάσετε περισσότερες ώρες μέσα στο νερό. Επιπλέον θα ανακαλύψετε πως μπορεί οι ίδιες οι ημέρες να διαρκούν λιγότερο, όμως τα σκοτεινά απογεύματα πλάι στη θάλασσα είναι ότι καλύτερο μπορείτε να ζήσετε.
Και βέβαια όλη αυτή η πολυκοσμία του Αυγούστου θα βρίσκεται χιλιόμετρα μακρυά σας…
- ΤΡΙΖΟΝΙΑ
Σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Φωκίδας, στον Κορινθιακό κόλπο, υπάρχει ένα μικρό νησάκι με την ονομασία Τριζόνια, το οποίο κατοικείται από 150 μόνιμους κάτοικους και είναι πραγματικά πανέμορφο.
Η πρόσβασή στο νησί πραγματοποιείται καθημερινά με τακτικά δρομολόγια μέσω μικρών πλοιαρίων, όπου με ελάχιστο κόστος μεταφέρουν τον επισκέπτη σε έναν πραγματικό παράδεισο, με την ολοκληρωτική απουσία τροχοφόρων.
Και τι να το κάνεις άλλωστε το αμάξι ή το μηχανάκι, όταν τα πάντα βρίσκονται γύρω σου;
Τα χρωματιστά σπιτάκια του νησιού, εναρμονίζονται απόλυτα με το καταπράσινο χρώμα της φύσης, διατηρώντας μια γραφικότητα που σπάνια συναντάει κανείς σε έναν τόσο μικρό τόπο. Οι συκιές, οι αμυγδαλιές, τα πουρνάρια και οι ατελείωτες πικροδάφνες χαρίζουν μια πολυχρωμία και ένα φυσικό κάλλος στα Τριζόνια, ενώ οι γαργαλιστικές μυρωδιές που ξεπηδούν από τα γραφικά ταβερνάκια, υπόσχονται όλα όσα φαντάζεται ο επισκέπτης.
Οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού, μαθημένοι στην ησυχία του τόπου, μοιάζουν βγαλμένοι μέσα από μια άλλη εποχή, μεταδίδοντας στον επισκέπτη μια ηρεμία και μια θετική αύρα που τόσο πολύ εκλείπει στις μέρες μας.
- ΠΑΡΓΑ
Την αποκαλούν “Πριγκίπισσα της Ηπείρου” και έχουν απόλυτο δίκιο…
Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρεβέζης και ατενίζει το Ιόνιο πέλαγος, κλέβοντας την καρδιά των επισκεπτών με την υπερηφάνεια και την αστείρευτη ομορφιά της.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο εσωτερικό ενός καταπράσινου γραφικού κολπίσκου με θέα το κατάφυτο Νησί της Παναγιάς, που στέκει αγέρωχο στα ήρεμα νερά του λιμανιού. Πάνω του, το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας με το χαρακτηριστικό ολόλευκο καμπαναριό, όπως και τμήματα κάστρου που είχε χτιστεί από τους Γάλλους κατακτητές το 1808 προκειμένου να ελέγχουν τα μικρά πλοία στο λιμάνι, που δεν ήταν ορατά από το κυρίως κάστρο.
Όσο για το κάστρο της Πάργας, η αλλιώς το παλιό ενετικό φρούριο, αποτελεί το σήμα κατατεθέν τόσο της Πάργας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ορατό από παντού, μιας και είναι χτισμένο στην είσοδο του λιμανιού, ενώ μπορεί κανείς να φτάσει ως εκεί, μέσα από τα πανέμορφα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια της πόλης με τα αναρίθμητα μαγαζάκια και τα εστιατόρια.
- ΗΛΙΑ
Τοποθετούνται στη Βόρεια Εύβοια και το κύριο χαρακτηριστικό τους πέρα από τη γαλήνια θάλασσα που τα περιβάλλει, είναι η αστείρευτη ομορφιά και κυρίως η απόλυτη ηρεμία του τόπου.
Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα και “χάνεται” μέσα στην υπέροχη βλάστηση και την πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα που το περιβάλλουν. Κατά έναν παράδοξο μα συνάμα μαγικό λόγο, οι φωτιές που ξέσπασαν πριν από δύο χρόνια στη Βόρεια Εύβοια, δεν έφτασαν στο χωριό με αποτέλεσμα η ομορφιά του να μην πληγεί στο ελάχιστο, προσφέροντας ακόμα και σήμερα τις πιο υπέροχες εικόνες του στον επισκέπτη.
Μέχρι και τη δεκαετία του 70, οι μετακινήσεις από και προς το χωριό γίνονταν κυρίως με τη βοήθεια καϊκιών, δια θαλάσσης, μιας δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, παρά μόνο μονοπάτια, που μετακινούνταν όσοι διέθεταν ζώα όπως μουλάρια και γαϊδουράκια.
Στη νότια άκρη της παραλίας, από το παρελθόν ακόμα, ανάβλυσαν ιαματικά νερά, με την ονομασία “Θερμά” μέσα στη θάλασσα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, έγινε γεώτρηση στη παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών, από όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.
- ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
Ακριβώς απέναντι από την Πάρο, γνωστή από την ελληνική ταινία “Μανταλένα” με την Βουγιουκλάκη, η Αντίπαρος με τα υπέροχα καταπράσινα νερά, ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές μακρυά από την πολυκοσμία των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων.
Περιπλανηθείτε μέσα στο παλιό ιστορικό της κέντρο μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια και χαζέψτε τα περιποιημένα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, τα αναρίθμητα μαγαζάκια με τα τουριστικά είδη και τα εστιατόρια με τους υπέροχους μεζέδες του νησιού και ρωτήστε τους ντόπιους για την ιστορία της ανά τους αιώνες.
Όμως μη μείνετε μονάχα εκεί. Επισκεφτείτε το ενετικό κάστρο της που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα, φτάστε στην καρδιά του νησιού στο γνωστό Σπήλαιο της Αντιπάρου, ενός εκ των ομορφότερων και πιο μυστηριωδών σπηλαίων του κόσμου και κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες της που διακρίνονται για τις χρυσές αμμουδιές και τα πεντακάθαρα νερά τους.
- ΛΙΜΕΝΙ
Στην ανατολική Μάνη, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, βρίσκεται ένα ξεχωριστό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι που αποτελεί το επίνειο αυτής, και το όνομά του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, πέραν της πραγματικότητας του.
Λιμένι… δηλαδή, το λιμάνι που ουσιαστικά εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή… Όμως η φυσική ομορφιά και η γραφικότητα αυτού, το καθιστά ως έναν από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς ολόκληρης της Μάνης.
Η παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, συνέχεια της αυστηρότητας αλλά και της απλότητας των γεωμετρικών κτιρίων ολόκληρης της Μάνης, μαρτυρά τον εσωστρεφή χαρακτήρα ενός σημαντικού πολιτισμού που άνθισε αρκετά χρόνια πριν, ενώ ο συνδυασμός με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει, δημιουργεί ένα πέτρινο σκηνικό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και για μια φορά στη ζωή του.
Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού είναι βραχώδες τόσο έξω, όσο και μέσα στο νερό που με την σειρά του το αγκαλιάζει αρμονικά και το χρωματίζει με την αποκλειστική παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου του. Η δε διαύγεια της θάλασσας είναι τέτοια, που από ψηλά μπορεί κανείς να διακρίνει τη φυσική συνέχεια των βράχων στο υγρό στοιχείο, ενώ παράλληλα σε προκαλεί με τον τρόπο της να βρεθείς έστω και για λίγο στην δροσερή αγκαλιά της και να γευτείς την αλμυρή της γεύση στα χείλη σου.
ΦΙΣΚΑΡΔΟ
Ένας από τους λόγους που το πανέμορφο Φισκάρδο έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, είναι το γεγονός πως όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες αλλαγές και αν έχουν συμβεί, η αίγλη αυτού του αλλοτινού ψαρότοπου δεν έχει χαθεί ούτε στο ελάχιστο με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα και αν όλα έχουν αλλάξει, έχοντας φορέσει ένα νέο και σύγχρονο περίβλημα, θα διαπιστώσεις πως όλα είναι τόσο ίδια όπως τότε…
Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου κοσμοπολίτικο θέρετρο, με μια πραγματικά εύγευστη κουζίνα με παραδοσιακά Κεφαλονίτικα πιάτα. Είναι γεμάτο με υπέροχα στενά σοκάκια, σπιτάκια με κατακόκκινες στέγες και στενά μπαλκόνια βαμμένα σε διάφορα έντονα χρώματα, και μυρωδάτες ανθισμένες αυλές που σου φτιάχνουν με μιας τη διάθεση. Και βέβαια, όλα καταλήγουν εκεί που χτυπάει η καρδιά του Φισκάρδου… στην προκυμαία με την αέναη καταγάλανη θάλασσα, τα αμέτρητα εστιατόρια, τα μικρά καλόγουστα μαγαζάκια, αλλά και τους δυο ακοίμητους φρουρούς στην είσοδό του λιμανιού.
Διάφορα είδη σκαφών, από εντυπωσιακούς θαλαμηγούς, υψηλού επιπέδου ιστιοπλοϊκά, έως μικρά φουσκωτά βαρκάκια, ανταμώνουν κατά την είσοδό τους στο λιμάνι με τους δύο πανέμορφους πέτρινους φάρους που είναι χτισμένοι στην άκρη του οικισμού, στην βορειοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Από το σημείο των φάρων δε, ο επισκέπτης, μπορεί επίσης να θαυμάσει μια εντελώς διαφορετική όψη του παραδοσιακού οικισμού και του γραφικού λιμανιού με τα υπέροχα χρώματα…
- ΛΟΓΓΟΣ
Πρόκειται για ένα γραφικό, παραδοσιακό χωριό με καθαρά επτανησιακό αέρα, που τριγυρίζετε από πράσινο και βέβαια από το αέναο γαλάζιο της ζωογόνας θάλασσας.
Στον μικρό οικισμό του Λόγγου τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ενώ το μικρό λιμανάκι με την ρηχή βοτσαλωτή παραλία στα αριστερά του είναι όλα όσα χρειάζεται ο επισκέπτης για να περάσει τις πιο ήρεμες και ξέγνοιαστες στιγμές του. Οι ψαρόβαρκες λικνίζονται στο ερωτικό κάλεσμα της μόνιμης ερωμένης τους, θυμίζοντάς σου με μιας τον πανέμορφο μύθο της δημιουργίας του νησιού.
Μικρές εκκλησιές, παλιοί μύλοι, χρωματιστά κτήρια καθώς επίσης και παραδοσιακές ψαροταβέρνες αλλά και αρκετά μπαράκια, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Παξών, που προσφέρεται να κλείσει στην αγκαλιά του κόλπου του όλους εκείνους που θα τον επισκεφτούν, προσφέροντάς τους ηρεμία, ασφάλεια αλλά και αγαλλίαση ψυχής.
Από τον Λογγό μπορεί κανείς να νοικιάσει βαρκάκι για να περιπλανηθεί στις κοντινές παραλίες Μαρμάρι, Λεβρεχιό, Κηπιάδη προς τα νότια αλλά και να φτάσει έως τον πανέμορφο κόλπο της Λάκκας με τα διάφανα νερά στα βόρεια του νησιού και ακόμα παραπέρα…
Δείτε εδώ… 8 άγνωστα σε πολλούς, αλλά πανέμορφα ελληνικά χωριά…