Μπορεί λοιπόν το καλοκαίρι να πέρασε μόλις και το διάστημα από τις καλοκαιρινές διακοπές να μοιάζει σαν ένας ολόκληρος αιώνας, όμως σαν θέλει κανείς να αποδράσει υπάρχουν πάντα οι ευκαιρίες…
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 υπέροχους προορισμούς μακριά από τη θάλασσα, για τα πρώτα σαββατοκύριακα του Φθινοπώρου…
ΔΟΤΣΙΚΟ
Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών και θεωρείται η βορειότερη κοινότητα όλου του νομού, με υψόμετρο στα 1060 μέτρα. Το γραφικό, πετρόχτιστο χωριό ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου, ενώ το υγρό στοιχείο που ρέει ανάμεσά του είναι και αυτό που δίνει άλλον αέρα και άλλη πνοή στην απαράμιλλη φυσική του ομορφιά.
Αξεπέραστο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, θεωρείται το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας. Είναι το μοναδικό της περιοχής όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό, ενώ είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους.
Αρκετά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στο χωριό έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος», ταινία που βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ταυτόχρονα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία.
ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ
Στην καρδιά του Αργιθεατικού τοπίου ακριβώς δίπλα από το χωριό Στεφανιάδα, υπάρχει μια μικρή λίμνη, η οποία μάλιστα, θεωρείται η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας.
Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1963, όταν έπειτα από μια τρομερή κατολίσθηση της πλαγιάς Στοιχειό, η οποία σε υψόμετρο 850 μέτρων ξεκόλλησε κυριολεκτικά από το βουνό Σμίνικο, οι κάτοικοι δύο οικισμών έμειναν ξάγρυπνοι και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, αφημένοι στη μανία της φύσης. Τα χαλάσματα έπεσαν στον ποταμό Στεφανιώτη, έναν από τους πιο ισχυρούς παραποτάμους του Αχελώου, δημιουργώντας μια λεκάνη η οποία σιγά σιγά κατακλύστηκε με νερό, ενώ οι κάτοικοι των οικισμών, ευτυχώς χωρίς θύματα, αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπιτικά τους λίγο μακρύτερα από τη λίμνη.
Και μπορεί τα χαρακτηριστικά της Στεφανιάδας να παραπέμπουν σε τεχνητή λίμνη (κυρίως η μικρή ηλικία της), όμως η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μια άκρως φυσική λίμνη με επιφάνεια που αγγίζει τα 175 στρέμματα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η στάθμη του νερού πέφτει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μικρή όχθη ιδανική δροσερές βουτιές και δραστηριότητες όπως το καγιάκ.
ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ
Τα Μαγούλιανα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της Γορτυνίας, στα δυτικά της Βυτίνας και απέχει 58 χλμ από την Τρίπολη.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων και κατέχει την πρωτιά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ως το ψηλότερο κατοικήσιμο χωρίο της. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά, προσφέρει μια θαυμάσια εικόνα στον επισκέπτη, καθώς και μια μαγευτική και συνάμα πανοραμική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου.
Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, ακολουθούν τη γνωστή γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Υπέροχες εκκλησιές, πολλά πλατάνια και παλιά γραφικά καφενεδάκια, σε παρασύρουν σε μια διαδρομή στο παρελθόν, τότε που οι λιγοστοί φιλόξενοι κάτοικοί του ζούσαν σε αυτό, με τον πιο αγνό και ανέπαφο τρόπο ζωής που μπορεί κανείς να φανταστεί, και που τόσο απλόχερα τους προσφέρθηκε.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Μόλις επτά χιλιόμετρα από τις όχθες των Πρεσπών, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1040 μέτρων, βρίσκεται ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι που οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 715-730.
Ο Άγιος Γερμανός είναι ίσως από τα μόνα χωριά της περιοχής που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον παραδοσιακό οικισμό του.
Ο ναός του Αγίου Γερμανού σηματοδοτεί τον πυρήνα ολόκληρου του χωριού, όντας στο κεντρικότερο σημείο του, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης συναντά το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών, από το οποίο μπορεί να λάβει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές αλλά και τα σημεία παρατήρησης πουλιών.
ΚΡΙΚΕΛΛΟ
Θεωρείται ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, χτισμένος σε υψόμετρο 1.120 μέτρων και φωλιάζει στην μεγάλη καταπράσινη αγκαλιά της Καλιακούδας.
Ο λόγος για το γραφικό Κρίκελλο της Ευρυτανίας, το οποίο παίρνει ζωή από το πυκνό δάσος των ελάτων που το περιβάλλει μα και από τα ζωογόνα νερά των πηγών του Κρικελλιώτη ποταμού.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα ζεστά καφενεδάκια και τα ταβερνάκια με τις ντόπιες λιχουδιές, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου και πολιούχος του χωριού, χτισμένος το 1903 από Ηπειρώτες κατασκευαστές στην θέση παλαιότερου μικρού ναού, καθώς και τα έξι μεγάλα πλατάνια της, ένα εκ των οποίον χρονολογείτε από το 1754.
Τα τοπικά χρώματα του χωριού διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και από το υπέροχο πράσινο των δέντρων και το πολύχρωμο των λουλουδιών, περνούν στο εκτυφλωτικό λευκό του χιονιού που κατακλύζει όλον τον τόπο τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο μα συνάμα γοητευτικό σκηνικό, που σε κάνει να θέλεις να μείνεις για πάντα σε αυτόν τον τόπο με τους καλόκαρδους και φιλόξενους ανθρώπους και να γίνεις ένα με τη φύση και την αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει…