Σε υψόμετρο 520 μέτρων στην ανατολική πλευρά του Πηλίου βρίσκεται ένα μικρό, καλά κρυμμένο παραδοσιακό χωριό, με άφθονα τρεχούμενα νερά, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έναν απόλυτα μαγικό τρόπο.
Ονομάζεται Κισσός και απέχει 48 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, μόλις 12 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια και 8 από την πανέμορφη παραλία του Αγίου Ιωάννου.
Και μπορεί οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν την ύπαρξή του, όμως οι ρίζες του φθάνουν πολύ βαθιά στην ιστορία. Βάση αρχαιολογικών ευρημάτων, ο οικισμός φαίνεται πως άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχικά βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, μιας και η έκτασή του άγγιζε τα όρια των συνοικιών του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη, αλλά σταδιακά φτάνει στο βουνό λόγω των επαναλαμβανόμενων επιδρομών των πειρατών.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του βουνού των Κενταύρων και αυτό γιατί είναι καλά κρυμμένο μέσα σε πυκνό, κατάφυτο δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές, φλαμουριές, μηλιές, κερασιές, καρυδιές και βέβαια πολλά από αυτά τα δέντρα περιτυλίγονται από τους αναρριχόμενους κισσούς, οι οποίοι χαρίζουν στον οικισμό και το όνομα του.
Δείτε εδώ… Geyser, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του κόσμου
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή του ιστορικού Γ. Κορδάτου, το χωριό παίρνει την ονομασία Κισσός από παραφθορά της λέξης χρυσός (κ’σος), από ένα ορυχείο μεταλλευμάτων που ανακαλύφθηκε στην περιοχή.
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακού χωριού, με τα περισσότερα από τα μαγαζιά του να συγκεντρώνονται γύρω από την κεντρική πλατεία του, στο κέντρο του οικισμού, παλιά καλντερίμια, σπίτια χτισμένα με την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και βέβαια άφθονα τρεχούμενα νερά.
Το κυριότερο αξιοθέατο του Κισσού είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που υψώνεται στην τεράστια πλακόστρωτη πλατεία της στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Χτισμένη το 1650 και ριζικά ανακαινισμένη το 1745, με μια αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την Αποκάλυψη, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, που φέρουν την υπογραφή του λαϊκού ζωγράφου Παγώνη, η τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Μαρίνας με την τεράστια φήμη στην γύρω περιοχή, κερδίζει τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών.
Η εκκλησία φημίζεται για το αριστουργηματικό, επιχρυσωμένο, ξυλόγλυπτο τέμπλο της από ξύλο φλαμουριάς. Η παράδοση λέει ότι χρειάστηκαν 60 ολόκληρα χρόνια για να φιλοτεχνηθεί!
Δείτε εδώ 8 προτάσεις για ήρεμες Χριστουγεννιάτικες διακοπές
Ωστόσο υπάρχει μια ακόμα τοπική παράδοση, όπου σύμφωνα με αυτήν, στον Κισσό δίδαξε για δύο χρόνια ο Ρήγας Βελεστινλής, όταν αποφοίτησε από το περίφημο Ελληνομουσείο της Ζαγοράς, περίπου το 1775. Η προτομή μου κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.
Χειμώνα ή καλοκαίρι, με χιόνι ή με ήλιο, με πορεία στο χιονοδρομικό κέντρο ή στις πεντακάθαρες παραλίες του Αγίου Ιωάννη ή της Πλάκας, για φαγητό ή και διανυκτέρευση, ο Κισσός προσφέρει απλόχερα την ηρεμία και την αυθεντική του φύση σε όλους αυτούς που θα τον επιλέξουν ως προορισμό.
Και βέβαια, μην μείνετε μονάχα στο χωριό. Αξίζει να περπατήσετε στα μοναδικά μονοπάτια του όπως αυτό προς το μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου ή και να κάνετε απίθανες διαδρομές για εκτός δρόμου οχήματα στα γύρω δάση. Και εάν βρεθείτε καλοκαίρι στην περιοχή μείνετε και απολαύστε το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου με εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πατήστε εδώ και δείτε 3 κουκλίστικα χωριά για ένα ξέγνοιαστο weekend