Βρίσκεται στην Αρκαδία και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά στα 1.180 μέτρα στις πλαγιές του Μαινάλου.
Φέρει την ξεχωριστή ονομασία Βαλτεσινίκο και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Η απόσταση που χωρίζει το χωριό από την Τρίπολη είναι 60 χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 20 από την πανέμορφη Βυτίνα.
Το Βαλτεσινίκο με τα υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες του, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και την πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία με τα μοναδικά παραδοσιακά γλυκά, είναι γεμάτο ζωντάνια όποια εποχή του χρόνου και αν το επισκεφτείτε.
Το υπέροχο Βαλτεσινίκο ήταν το πρώτο χωριό της Πελοποννήσου με δωρεάν ασύρματο internet, μα και το πρώτο χωριό που σχεδιάζεται, με βάση πιλοτικό πρόγραμμα της Αγροτουριστικής, να αποτελέσει πρότυπο οικοχωριό.
Εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με κύριο χαρακτηριστικό τα έλατα και τις καρυδιές, τα οποία ανάλογα με την εποχή, χαρίζουν πανέμορφες εικόνες στους επισκέπτες του.
Αυτές λοιπόν οι εικόνες, τόσο με το πράσινο του καλοκαιριού, όσο και με το λευκό του χειμώνα με το χιόνι να απλώνεται ομοιόμορφα στις πορφυρές στέγες του οικισμού, αποκαλύπτουν με απλό μα άκρως εντυπωσιακό τρόπο την σπάνια ομορφιά του χωριού.
Δείτε ακόμα 3 κουκλίστικα χωριά για ένα ξέγνοιαστο weekend
Ένα από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά κτίσματα του χωριού είναι εκείνο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Ακόμα, γνωστή στην γύρω περιοχή είναι η παράδοση της ξυλογλυπτικής τέχνης των ντόπιων, ιδιαίτερα στη φιλοτέχνηση εκκλησιαστικών τέμπλων που διαρκεί ακόμα και στις μέρες μας. Πανέμορφα δείγματα αυτού μπορείτε να θαυμάσετε στις δύο μεγαλύτερες εκκλησιές του χωριού, στον Αϊ Γιώργη και στους Άγιους Θεόδωρους.
Γύρο από τον γραφικό αυτό οικισμό, σε μικρές αποστάσεις, βρίσκονται πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως το απομονωμένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, μα και η πανέμορφη λίμνη του Λάδωνα με το πέτρινο πεντάτοξο Γεφύρι της Κυράς, το οποίο αναδύεται μέσα από τα νερά της λίμνης όταν η στάθμη του νερού χαμηλώνει.
Επιπλέον στον δρόμο προς Μαγούλιανα βρίσκεται το “Σανατόριο της Μάνας“, χτισμένο με πρωτοβουλία της αδερφής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, από το 1923. Γνωστή ως “Μάνα“, η Άννα Παπαδοπούλου, ήταν εθελόντρια νοσηλεύτρια με έντονη δράση στα πεδία μαχών, ενώ ασχολήθηκε με τους φυματικούς ασθενείς της μικρασιατικής εκστρατείας του 1922.
Αν και εγκαταλελειμμένο πλέον, το θρυλικό σανατόριο οδεύει προς την πλήρη ανακαίνισή του καθώς έχει εξασφαλιστεί η άδεια για τη μετασκευή του σε 5ο ξενοδοχείο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ