Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας και συγκαταλέγεται στα άγνωστα Κλουκινοχώρια, ή αλλιώς “Χωριά της Νωνάκριδος” προερχόμενα από την αρχαία πόλη Νωνάκριδα που εκτείνονταν στην περιοχή γύρω από την Ακράτα στο δρόμο προς τα Καλάβρυτα.
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Κράθη, η πανέμορφη Ζαρούχλα απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα και αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου.
Τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της, τα πετρόκτιστα σπίτια της, οι γραφικοί ξενώνες, οι ταβέρνες με το υπέροχο παραδοσιακό φαγητό και βέβαια η αναζωογονητική μυρωδιά του δάσους που απλώνεται γύρω της, την καθιστούν μεμιάς ως τον απόλυτο προορισμό για μια σύντομη απόδραση από τα άγχη της πόλης.
Κρυμμένη ανάμεσα σε καστανιές και έλατα, γεμάτη καθαρό αέρα και πανέμορφες εικόνες φύσης, θα αποτελέσει τη βάση σας για μια εξερεύνηση στην περιοχή του Αβαείου του Κλουνύ (εξού και Κλουκινοχώρια), χωριά κτισμένα στους πρόποδες του Χελμού.
Επιπλέον, η διάνοιξη του δρόμου προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, θα αποτελέσει έναν ακόμα λόγο επίσκεψης στο μικρό αυτό χωριό με τα επιβλητικά πυργόσπιτα και τους ήχους των τρεχούμενων νερών σε κάθε σου βήμα.
Στα δέκα περίπου χιλιόμετρα από τη Ζαρούχλα, βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Τσιβλού, το στολίδι της περιοχής, με την ιδιαίτερη ιστορία της γέννησής της που πολλοί αγνοούν.
Μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής και δημιουργήθηκε έπειτα από μια τεράστια κατολίσθηση, αλλάζοντας για ακόμα μια φορά τον γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας… Διαβάστε εδώ την ιστορία της Μαυρολίμνης, όπως την απαντάμε σε τοπικές παραδόσεις, λόγο του μεγάλου κακού που άθελά της προξένησε.
Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει περιμετρικά της, να κάνει κανό στα γαλήνια νερά της και βέβαια να ευχαριστηθεί στο έπακρο τη φύση μα και την υπέροχη θέα στον Χελμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ