Ήταν Μάρτιος του 1913, όταν μια τεράστια κατολίσθηση άλλαξε για μια ακόμα φορά τον γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας, με αφανίσεις δύο ολόκληρων χωριών μα ταυτόχρονα και νέες υπέροχες δημιουργίες.
Η γέννηση λοιπόν της λίμνης Τσιβλού στις πλαγιές του Χελμού είναι γεγονός. Αυτή η πανέμορφη, καταπράσινη λίμνη της Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων αποτελεί το στολίδι των γύρω περιοχών. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που την θαυμάζουν για την ομορφιά και τις πανέμορφες εικόνες που μας χαρίζει, δίχως όμως να γνωρίζουν την πραγματική ιστορία για τη “γέννησής” της.
Στις 24 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, η φύση είχε αρχίσει να δείχνει τις άγριες διαθέσεις της. Ευτυχώς, οι μικροσεισμοί και οι παράξενοι θόρυβοι που είχαν προηγηθεί, είχαν κάνει τους κατοίκους του χωριού Συλίβαινα να πάρουν την πιο σωστή απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν ποτέ… Η εγκατάλειψη, όσο σκληρή και αν ήταν στάθηκε σωτήρια για αυτούς.
Η τεράστια κατολίσθηση ξεκόλλησε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού, κάνοντάς την να κυλήσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τα 1650 μέτρα στα 600, διανύοντας μια διαδρομή μήκους 5 χλμ. και πλάτους 1000 μέτρων.
Τα χαλάσματα κατέληξαν στο βάθος της κοιλάδας του ποταμού Κράθη, ο οποίος πηγάζει από τον Χελμό, φράζοντας για πάντα τη ροή του. Όμως, κανείς δεν περίμενε τέτοια καταστροφή. Ο μικρός γραφικός οικισμός του Τσιβλού, στη δυτική πλευρά της κοιλάδας χάνεται για πάντα κάτω από χώμα μα και από τόνους νερού. Οι ανθρώπινες απώλειες ωστόσο είναι ελάχιστες με βάση πάντα το μέγεθος της καταστροφής, με την επικρατέστερη εκδοχή να κάνει λόγο για 4 νεκρούς.
Η λίμνη που δημιουργείται παίρνει το όνομα του οικισμού που θα μείνει για πάντα κρυμμένος κάτω από το νερό.
Στις μέρες μας, σε περιόδους αρκετής ξηρασίας, ο μικρός αυτός οικισμός του Τσιβλού επιχειρεί την επανεμφάνισή του με τη μείωση της στάθμης. Όμως, το βάθος της λίμνης, το οποίο αρχικά έφτανε τα 77 μέτρα, είναι τόσο μεγάλο ακόμα και στις μέρες μας που εμποδίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος να φανούν έστω και για τόσο λίγο. Σήμερα τροφοδοτείται από τις ορεινές ροές του ποταμού Κράθη και τουλάχιστον από δύο πηγές που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της.
Η τοπική παράδοση ονομάζει την λίμνη και Μαυρολίμνη για το μεγάλο κακό που προξένησε.
Όμως ενάντια σε όλα αυτά η λίμνη Τσιβλού, η οποία απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα, αποτελεί ένα από τους ομορφότερους προορισμούς της Πελοποννήσου. Τοποθετείται δε σε τέτοιο υψόμετρο όπου συναντιούνται οι δύο διαφορετικές ζώνες δασικής βλάστησης. Στο πυκνό δάσος που την περιβάλλει επικρατούν τα πεύκα και τα έλατα, τα οποία άλλοτε πράσινα άλλοτε ολόλευκα την συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δείτε ακόμα το ομορφότερο χωριό της Αυστρίας, το υπέροχο Χάλστατ
Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει περιμετρικά της, να κάνει κανό στα γαλήνια νερά της και να ευχαριστηθεί στο έπακρο την υπέροχη θέα στον Χελμό. Επίσης, κοντά στη λίμνη, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων, στο παραδοσιακό χωριό της Ζαρούχλας υπάρχουν αρκετές επιλογές τόσο για εστίαση όσο και διανυκτέρευση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ