Προορισμοί με θέα που κόβουν την ανάσα
Πόσες φορές άραγε σκέφτηκες πως η θέα από το σημείο που βρίσκεσαι είναι πραγματικά μοναδική; Πόσες φορές κοίταξες πέρα μακριά και αισθάνθηκες δέος με όλα αυτά που η φύση δημιούργησε;
Η απάντηση σίγουρα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως τα μέρη αυτά είναι ανεξάντλητα και ναι, πολλά από αυτά κόβουν πραγματικά την ανάσα.
Διαλέξαμε για εσάς μερικές από τις τοποθεσίες που η επιβλητική τους θέα έκοψε για λίγο τη δική μας ανάσα… πάρτε λοιπόν μια ιδέα και κάντε το πρώτο βήμα για τον επόμενο προορισμό που θα κάνει και εσάς να αισθανθείτε την ανάσα σας “πιασμένη”… αξίζει τον κόπο.
- Θέση Περγάρι – Ορεινή Ναυπακτία
Στην Ορεινή Ναυπακτία, στο χωριό Κρυονέρια, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία που ονομάζεται Θέση Περγάρι. Η διαδρομή μέσα από το δάσος δε θα μπορούσε να προ διαθέσει σε καμία περίπτωση τον επισκέπτη για αυτό που θα αντικρίσει φτάνοντας εκεί…
Το μικρό παρατηρητήριο είναι χτισμένο ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, και από εκεί πάνω η εντυπωσιακή Ευηνολίμνη φαντάζει μαγική, ενώ είναι σαν να την βλέπεις μέσα από το φιλιστρίνι του αεροπλάνου. Ο Εύηνος ποταμός μοιάζει με μικρό ρυάκι και η απεραντοσύνη των κορφών της Ναυπακτίας θαρρείς και συναγωνίζονται μαζί του για το ποιος θα βγει νικητής στα δικά σας μάτια…
- Νεράιδα – Κοζάνη
Η Νεράιδα βρίσκεται λίγο έξω από την Κοζάνη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό που σε καθημερινή βάση ατενίζει το παρελθόν του στα πεντακάθαρα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που αλλάζουν χρωματισμούς με βάση τις διαθέσεις του καιρού.
Η θέα από το χωριό προς τη γέφυρα Σερβίων, την μεγαλύτερη γέφυρα σε μήκος σε Ελλάδα και Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του ’70, χρονολογία όπου και χτίστηκε, δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Οι 27 γιγαντιαίες κολώνες της, φωλιάζουν αρμονικά στην αγκαλιά της τεχνητής λίμνης, που υπήρξε η αιτία μετεγκατάστασης των κατοίκων της παλιάς Νεράιδας στη σημερινή της μαγική τοποθεσία…
- Θέση Οξυά – Φαράγγι Βίκου
Πρόκειται ίσως για την τοποθεσία με την πιο πανοραμική οπτική σε ολόκληρη τη χαράδρα του Βίκου. Τοποθετείται λίγο έξω από το χωριό Μονοδένδρι και σε υψόμετρο 1300 μέτρων προσφέρει μια υπέροχη εικόνα, μιας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου ο «Μέγα Λάκκος» της Τύμφης συναντά τη χαράδρα σε μια μοναδική ένωση των δύο αυτών χασμάτων.
Με πολύ εύκολη πρόσβαση, για αρχάριους στο είδος της εξερεύνησης και μη, η θέση Οξυά κερδίζει με μιας όλες τις εντυπώσεις με την ομορφιά της φύσης σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Το περιποιημένο στενό καλντερίμι που οδηγεί εκεί δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για αυτό που θα αντικρίσει φτάνοντας εκεί…
- Ακρωτήριο Ταίναρο – Λακωνία
“Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά” λέει το γνωμικό και κρατά από την εποχή που η ευρύτερη περιοχή του Ταινάρου αποτελούσε ορμητήριο Μανιατών Πειρατών.
Πολυλίμνιο, ο κρυφός παράδεισος της Μεσσηνίας
Κάβο Ματαπά λοιπόν το ονομάζουν οι ναυτικοί και αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί πρέπει να μοχθήσει πραγματικά μιας και σε ολόκληρη τη διαδρομή των 2,2 χιλιομέτρων πεζοπορίας δεν υπάρχει ούτε ένα σκιερό σημείο. Νερό, καπέλο, καλά πεζοπορικά παπούτσια και ξεκινάμε για την πιο όμορφη εικόνα της απεραντοσύνης του ανοιχτού πελάγους.
Σταθείτε στον φάρο του Ταινάρου που χτίστηκε το 1882 και με εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια φανερώνει την τοποθεσία του σε όλα τα διερχόμενα πλοία της περιοχής και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στο ατελείωτο γαλάζιο της θάλασσας. Και εάν βρεθείτε στο Ταίναρο βράδυ, σηκώστε το κεφάλι ψηλά… το ουράνιο στερέωμα πιο έντονο από ποτέ, θα σας κρατήσει συντροφιά για όσο εσείς θέλετε, απλά, μαγικά, ερωτεύσιμα…
- Τέμπη Νέστου – Ξάνθη
Ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της γειτονικής Βουλγαρίας και έπειτα από 243 χιλιόμετρα καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Ο λόγος για τον Νέστο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας, που ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και για 18 χιλιόμετρα μέχρι και τον οικισμό των τοξοτών, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους μαιάνδρους του, που δημιουργήθηκαν όταν οι ορμητικές ποσότητες του νερού στάθηκαν αδύνατες να νικήσουν τους συμπαγής βραχώδης όγκους των βουνών. Τα εντυπωσιακά Στενά του Νέστου έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, ενώ η θέα τους από ψηλά σου κόβει πραγματικά την ανάσα.
- Χαράδρα του Χάρου – Γράμμος
Η τεράστια Χαράδρα του Χάρου, είναι μια σειρά εντυπωσιακών κατακόρυφων βράχων, ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, ακριβώς επάνω από τα ερείπια της Παλιάς Κοτύλης στην Καστοριά. Οι τεράστιοι γκρεμοί με τα χαρακτηριστικά γκρίζα χρώματα των πετρωμάτων του Βοΐου, έχουν ύψος 300 μέτρα και πραγματικά σου κόβουν την ανάσα.
Ο τόπος πιθανόν ονομάστηκε έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο το στενό μονοπάτι που ένωνε την περιοχή της Παλιάς και της Νέας Κοτύλης πάγωνε το χειμώνα και οι διαβάτες γλιστρούσαν, πέφτοντας στο κενό. Όμως, υπάρχει και η άλλη εκδοχή, αυτή που στηρίχθηκε στα τρομερά γεγονότα του Εμφύλιου Πολέμου και στα παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους στις σκληρές μάχες των Ελλήνων που συνέβησαν τότε.
- Πέρασμα Νιάλας – Άγραφα
Η Νιάλα είναι μία από τις ομορφότερες βουνοκορυφές της οροσειράς των Αγράφων στην Ευρυτανία, γεμάτη μεγαλεία και ατελείωτους θρύλους για δράκοντες και νεράιδες που φωλιάζουν στις απόκρημνες πλαγιές της. Μα όσο όμορφη και να είναι η κορυφή της, τόσο όμορφη είναι και η διαδρομή μέχρι να πατήσεις εκεί.
Ο καλά πατημένος χωματόδρομος που ξεκινάει από τα Άγραφα, μέχρι τη “Βασίλισσα” Νιάλα, είναι ανηφορικός και με αρκετά μεγάλη δυσκολία. Ειδικά όταν ο δράκος του μύθου κυλά τις μεγάλες κοτρώνες του για να αποτρέψει μια επίσκεψη στα μέρη του. Τώρα θα μου πεις… αυτό γινόταν επί Τουρκοκρατίας, όταν το μίσος του δράκου για τους Τούρκους ήταν απύθμενο… μα όπως και να έχει χρειάζεται αρκετή προσοχή!!! Πάντως οι Τούρκοι δεν κατάφεραν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους στη Νιάλα, σε αντίθεση με εμάς…
Ένα Σαββατοκύριακο στην υπέροχη Μακρυνίτσα
- Μονή Σπηλιάς – Καρδίτσα
Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων, στην Πίνδο, ανάμεσα σε ελάτινες καταπράσινες πλαγιές, βρίσκεται ένα μοναστήρι όπου σύμφωνα με την παράδοση, στα θεμέλιά του, μέσα σε μια σπηλιά, βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας, ή αλλιώς Μονή Σπηλιάς, ένα μοναστήρι που βρίσκεται κυριολεκτικά στον γκρεμό….
Για την ακρίβεια η Μονή μοιάζει σκαρφαλωμένη στον απότομο βράχο, ενώ 900 μετρά χαμηλότερα, το ρέμα Πλατανιάς δημιουργεί τον πιο υπέροχο συνδυασμό για την πιο τέλεια θέα από εκεί ψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ στα 1867 υπήρξε η έδρα της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
- Θέση Τρία Σύνορα – Ευρυτανία/Καρδίτσα
Ανάμεσα στο ιστορικό χωριό Τροβάτο της Ευρυτανίας, το οποίο αποτελεί το βορειότερο ακραίο όριο του νομού, και το χωριό Πετρίλια της Καρδίτσας, υπάρχει μια υπέροχη τοποθεσία επάνω στον αυχένα με την ονομασία Τρία Σύνορα. Μάλιστα, η θέση αυτή αποτελεί και το μοναδικό πέρασμα μεταξύ των δύο νομών, ενώ το υψόμετρό της φτάνει στα 1550 μέτρα.
Με θέα τις πανύψηλες κορυφές των Αγράφων, την Αφορισμένη και το Ντελιδήμι, χιονισμένες ακόμα και στις αρχές Μαΐου, κι ολόκληρη την Ευρυτανική γη στα “πόδια” της, η θέση Τρία Σύνορα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά σας.
Καλό βέβαια θα ήταν να αποφευχθεί η διέλευση της κατά τους χειμερινούς μήνες μιας και ο χωμάτινος δρόμος γεμίζει λάσπες και γίνονται συνεχώς κατολισθήσεις.
Δείτε εδώ….. Ταλίν, η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της βόρειας Ευρώπης
Απίστευτοι προορισμοί και οι περισσότεροι άγνωστοι.