Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Μεσοβούνι, όμως στις μέρες μας ονομάζεται Μεσολούρι.
Σύμφωνα με αναφορές, το χωριό χτίστηκε την περίοδο που χτίστηκε και η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, το έτος 1778, ενώ αναφορές για την αρχική του ονομασία λαμβάνουμε από την επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας. Επί Τουρκοκρατίας το Μεσολούρι αποτελούσε τσιφλίκι του Αλή Πασά.
Δείτε εδώ το άγνωστο πετρόχτιστο χωριό των Γρεβενών που μεταμορφώθηκε χάρη στον “Μεγαλέξανδρο“
Κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, το χωριό γεμίζει κόσμο λόγω της μικρής του απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ενώ αντίθετα τους καλοκαιρινούς, πολλά είναι τα έθιμα που αναβιώνουν από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσολουρίου. Χαρακτηριστικό είναι “το καθάρισμα των κρεμμυδιών” από τις γυναίκες του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου ανήμερα της Παναγιάς, για το φαγητό που προσφέρει η εκκλησία, όπου συμμετέχουν όλες οι ηλικίες μεταδίδοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά.
Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, δεσπόζει η υπέροχη θολοσκέπαστη πέτρινη εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, πλούσια εικονογραφημένη με ζωηρά μπλε και ερυθρά χρώματα της σχολής των Σαμαριναίων ζωγράφων, όπου διατηρείται ανέπαφη παρά το πέρασμα των χρόνων και αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο του Μεσολουρίου.
Γύρω από το χωριό, η φύση έχει τον κυριότερο λόγο. Η τεράστια δασώδη έκταση 18 τετραγωνικών χλμ, είναι γεμάτη πεύκα, έλατα, βελανιδιές και κέδρα, ενώ η πανίδα της περιοχής αποτελείται κυρίως από αρκούδες, λύκους, αλεπούδες, ζαρκάδια, σκίουρους μα και αρκετά είδη αετών, γερακιών και άλλων πουλιών.
Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού, υπάρχει μια μικρή έκπληξη για τον επισκέπτη. Οι τρεις συνεχόμενοι καταρράκτες ύψους 3μ, 2,5μ και 5μ, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εκπληκτικής φύσης του Μεσολουρίου. Το μέρος είναι γνωστό ως βυρός της Στεριάνως, μιας και ο θρύλος αναφέρει πως απελπισμένη μετά από ατελέσφορο έρωτα, έδωσε εκεί τέλος στη ζωή της η άτυχη Στεριάνω…
Για όλους τους υπόλοιπους πάντως, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, τόσο για μια ήρεμη βόλτα στην καταπράσινη φύση, όσο και για μια βουτιά στα ολόδροσα νερά της λίμνης που σχηματίζεται μπροστά στους καταρράκτες, η οποία “προσπαθεί” να κλέψει λίγη από την αίγλη τους και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εάν το πετύχει ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως το συνολικό θέαμα είναι απλά μαγικό!!
Πατήστε εδώ και δείτε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου